Jouw beste kleuren

In mijn vorige blog heb ik je verteld dat je allerbeste kleur vaak bepaald wordt door de kleur van je ogen. Vaak, maar niet altijd dus! Mensen met bruine ogen weten dat wel. Bij bruine ogen, staat bruin niet mooi, probeer eens iets in rood of groen.

Als je blauwe of groene ogen hebt, dan is die kleur vaak de beste om te dragen. Maar let op, niet alle kleuren groen of blauw staan dan meteen goed. Er zijn zoveel tinten. Als je bijvoorbeeld helderblauwe ogen hebt, kan kobaltblauw goed werken. Bij groenblauwe ogen matcht petrolblauw mooi.

De kleur van je ogen is bepalend, maar er speelt meer mee. De ondertoon van je huid bijvoorbeeld en de kleur van je haar. Die laatste twee factoren kunnen veranderen. Je herkent het misschien wel, vroeger was je witblond en nu donkerblond. Of – als je ouder bent – grijs. Dat heeft invloed op de kleuring. Er zijn veel mensen die juist bij het grijs worden behoefte krijgen aan een advies. Die eerder prima wisten wat hen goed stond, maar door de veranderde haarkleur de draad kwijt zijn. En ja, natuurlijk help ik er graag bij om te vertellen wat dan mooi staat :).

Heb je rood haar? Dat is makkelijk, dat is een warme kleuring. Witblond is koel. Donkerblond zonder warme gloed ook. Donkerbruin vaak ook, tenzij er een warme gloed waarneembaar is. 

Nu ga ik je iets vertellen over de huidtoon: dit is best een lastige. Het is namelijk zo dat velen zowel warmte als koelte in de huidtoon hebben. Het kan zijn dat dit gelijk verdeeld is, dan heb je een neutrale huidtoon. Het kan ook zijn dat er veel meer warmte dan koelte in je huidtoon zit of juist andersom. Hoe kom je daarachter? Ik geef je de volgende tips om uit te proberen:

  • Houd een fuchsia roze kleur (richting cyclaam roze) bij je gezicht en een oranje kleur
  • Je kunt zo’n zelfde trucje uithalen met goud (warm) en zilver (koel)
  • Of met wit (koel) of gebroken wit/ crème (warm)

Staat fuchsiaroze, zilver en wit je goed? dan ben je waarschijnlijk een koel type. Krijg je juist van oranje, goud en creme een gezondere kleuring: dan ben je warm type.

Wist je dat er meer dingen meespelen dan alleen warm of koel?

Je kunt ook kleuren analyseren op het chroma van kleuren, dat wil zeggen of een kleuring helder is of juist zacht. Heldere kleuren zijn meer aanwezig en zachte kleuren lijken een vergrijsd tintje te hebben. En hoe licht of hoe donker een kleur is, is ook van belang.

Op een later moment ga ik dieper in op de andere kleurkarakteristieken.

Voor nu een foto van een duidelijk warm en koel type. Foto’s van mijn lieve, schattige nichtjes. Het meisje met het rode haar en de gele jas is een warm type. Het meisje met witblonde haar en het blauwe jasje is een koel type. Ze dragen precies de kleuren die bij hen passen. Meer info: www.carolienluitjes.nlen als je een leuke vraag hebt, wil je dan even mailen naar info@carolienluitjes.nl? Wie weet vind je dan het antwoord terug in een blog. Ook leuk om te weten voor je, v.a. 6 september vind je eens in de 2 weken een column op Fleurrijk.com.